Ταυτοποίηση τσιμπημάτων εντόμων

Παράσιτα που τσιμπούν είναι κυρίως οι κοριοί, οι ψύλλοι, οι αράχνες, οι σφήκες, οι μέλισσες, οι σκνίπες, τα κουνούπια και τα τσιμπούρια. Από αυτά, όσα υπάγονται στην κατηγορία των απομυζητικών εντόμων όπως οι κοριοί, θα τσιμπήσουν με σκοπό να τραφούν με αίμα, το τσίμπημά τους δεν πονάει, αλλά προκαλεί μεγάλη ενόχληση στο θύμα τους, εξαιτίας της φαγούρας που το συνοδεύει. Μάλιστα, ο κνησμός που παρουσιάζεται στο σημείο του τσιμπήματος, είναι ικανό να οδηγήσει σε περαιτέρω μόλυνση της πληγής και πολλές φορές στην εμφάνιση διαφόρων αλλεργιών.

 

Στην περίπτωση μολυσμένου τσιμπήματος, θα πρέπει να απευθυνθούμε ταχύτατα στον δερματολόγο για να μας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Μπορούμε να καταλάβουμε αν πρόκειται για μολυσμένο τσίμπημα από τις παρακάτω ενδείξεις:

  • Εμφάνιση πρησμένων αδένων
  • Παρουσία οιδήματος και αίσθηση μεγάλου πόνου στο σημείο του τσιμπήματος, αλλά και γύρω από αυτό.
  • Έντονη ερυθρότητα στο σημείο του τσιμπήματος
  • Εμφάνιση πύον μέσα και γύρω από την προσβεβλημένη περιοχή.
  • Τσίμπημα ή κέντρισμα από έντομο, είναι δυνατόν να προκαλέσει μικρό εξόγκωμα κατά την ανάπτυξη και συνοδεύεται από έντονο κνησμό.
Πρόληψη από τσιμπήματα εντόμων
  1. Κατά τις εξορμήσεις στην εξοχή, μην αφήνετε εκτεθειμένο το δέρμα σας.
  2. Να φοράτε πάντα τα κατάλληλα παπούτσια, όταν πρόκειται να επισκεφτείτε την ύπαιθρο.
  3. Μην χρησιμοποιείτε αρώματα, κολόνιες ή αποσμητικά με έντονο άρωμα, γιατί η δυνατή μυρωδιά προσελκύει έντομα.
  4. Σε περίπτωση που συναντήσετε φωλιά κάποιου εντόμου, μην την ενοχλήσετε.
  5. Κατά την εξόρμηση σας για πικ-νικ (φαί και ποτό στην ύπαιθρο), κλείνετε με τα καπάκια τα φαγητοδοχεία ή σφραγίζετε με τα καπάκια τα μπουκάλια που πίνετε. Είναι δυνατόν οι σφήκες να περάσουν στο ανοιχτό μπουκάλι ή στο ποτήρι που έχετε ρίξει το αναψυκτικό σας.
  6. Αποφεύγετε να διανυκτερεύετε (κάμπινγκ) σε περιοχές κοντά σε νερό όπως για παράδειγμα σε μέρη που βρίσκονται κοντά σε λίμνες ή σε βάλτους. Στις περιοχές αυτές είναι δυνατόν να αναπτυχθούν μεγάλοι πληθυσμοί από κουνούπια.
  7. Σε περίπτωση που βρίσκεστε εκτός της οικίας σας, κατά την ανατολή ή την δύση του ηλίου, χρονικά διαστήματα κατά τα οποία τα έντομα είναι πιο δραστήρια, καλό θα είναι να φοράτε ρούχα που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του δέρματος σας (μπλούζες ή πουκάμισα με μακριά μανίκια και παντελόνια).
  8. Κατά την επιστροφή σας από εκδρομές, να ελέγχετε συστηματικά τα μέρη που ήταν ακάλυπτα, όπως και το κεφάλι και τον αυχένα, τόσο το δικό σας όσο και των παιδιών αν έχετε, γιατί είναι σημεία που προσκολλούνται τα τσιμπούρια.
  9. Ελέγχουμε τα ρούχα μας συστηματικά, μήπως άθελα μας μεταφέραμε τσιμπούρια από την εξοχή στο σπίτι που κατοικούμε.
  10. Ελέγχουμε, όταν επιστρέφουμε από την εξοχή ή από εκδρομή και το κατοικίδιο μας, αν το έχουμε πάρει μαζί μας, γιατί μπορεί να γίνει φορέας ψύλλων ή τσιμπουριών. Υπερβολικό ξύσιμο του κατοικίδιου (γάτας ή σκύλου) υποδηλώνει προσβολή από ψύλλους.
Αλλεργική Αντίδραση
  1. Η αλλεργική αντίδραση που εμφανίζει το θύμα κατά την διάρκεια τσιμπήματος από έντομα, μπορεί να χαρακτηριστεί μικρή τοπική αντίδραση, μεγάλη τοπική αντίδραση και συστηματική αντίδραση.

    Στην περίπτωση μικρής τοπικής αντίδρασης, μιλάμε για φυσιολογική αντίδραση του θύματος στο τσίμπημα. Η περιοχή του τσιμπήματος θα είναι ερεθισμένη για λίγες μέρες.

    Στην περίπτωση μεγάλης τοπικής αντίδρασης, μιλάμε για αντίδραση που προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα στο θύμα όπως οίδημα, έντονος κνησμός και εμφάνιση εξανθήματος.

    Στην περίπτωση συστηματικής αντίδρασης, μιλάμε για αντίδραση που είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία του θύματος και απαιτεί άμεσα ιατρική προσοχή και βοήθεια. Μια συστηματική αντίδραση γίνεται άμεσα αντιληπτή από τις παρακάτω ενδείξεις:

    • Συριγμό, βραχνάδα ή δυσκολία στην αναπνοή
    • Ναυτία, εμετός ή διάρροια
    • Γρήγορος καρδιακός παλμός
    • Ζάλη ή αίσθημα λιποθυμίας
    • Δυσκολία στην κατάποση
    • Πρήξιμο στο πρόσωπο
    • Σύγχυση, άγχος ή διέργεση.

ΕΝΤΟΜΑ

1.Τσίμπημα από σκνίπα

Κατά κανόνα, όπως και στην περίπτωση των κουνουπιών, μόνο οι θηλυκές σκνίπες τσιμπούν, διότι χρειάζονται αίμα για την ωρίμανση των αυγών τους. Πριν το τσίμπημα, το έντομο θα προσεγγίσει το υποψήφιο θύμα του, λαμβάνοντας υπόψη του ορισμένες παραμέτρους, όπως η θερμοκρασία, η κίνηση, τα χρώματα, η μυρωδιά και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπει.

Το πέταγμα των σκνιπών δεν συνοδεύεται από χαρακτηριστικό βόμβο, όπως συμβαίνει στα κουνούπια και για αυτό τον λόγο δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή η παρουσία τους στον χώρο. Το τσίμπημα δεν γίνεται αμέσως αντιληπτό, αλλά με την πάροδο του χρόνου εμφανίζεται έντονος κνησμός και ενόχληση. Οι σκνίπες ως έντομα δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε μαλακά μόρια του σώματος, όπως τα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών ή των χεριών. Με την προβοσκίδα το θηλυκό άτομο θα σχίσει τα αιμοφόρα αγγεία, που βρίσκονται κάτω από το δέρμα του ανθρώπου ή του ζώου και θα απομυζήσει αίμα. Κατά την διάρκεια του τσιμπήματος, εκκρίνεται μία μεγάλη ποσότητα σίελου, το οποίο εμποδίζει την πήξη του αίματος και βοηθάει το έντομο στην γρήγορη αναρρόφηση. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι με το σίελο καθίσταται δυνατόν να μεταφερθεί στα σκυλιά η νόσος Λεϊσμανίαση, ευρύτερα γνωστή ως Καλαζάρ. Συμπτώματα της νόσου Καλαζάρ είναι τα εξής παρακάτω:

  • Aπώλεια τριχώματος κυρίως γύρω από τα μάτια,
  • πληγές στο σώμα,
  • προβλήματα στα νύχια,
  • πυρετός και απώλεια βάρους
  • δημιουργεί προβλήματα και στα εσωτερικά όργανα του σκύλου που οδηγεί σε αρθρίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια και αναιμία.

Ακολουθήστε μας στα Social

Επικοινωνία